Skip to main content

Met 850 waren ze. De studenten politieke en sociale wetenschappen van professor Carl Devos die naar het openingscollege van Georges-Louis Bouchez kwamen luisteren in de Universiteit van Gent. De voorzitter legde hen uit hoe de MR een echte volkspartij van 30% is geworden.

 GLB had zijn inleidend dankwoord nog niet uitgesproken in het Nederlands, of hij werd al onderbroken door gejoel van linkse anti-Israëlische manifestanten die het podium kwamen bezetten. Tot hun grote verbazing gaf hij hen zijn microfoon zodat ze hun standpunt uit de doeken konden doen. Hij diende hen van antwoord door zijn evenwichtige positie uit te leggen in het conflict tussen Israël en de terreurorganisaties Hamas en Hezbollah, waarbij elk burgerslachtoffer er volgens hem een te veel is.

Het conflict in het Midden-Oosten in ons lands importeren. Het is een intussen bekende strategie van linkse partijen om niet over hun dramatisch beleid in Brussel en andere grootsteden te moeten spreken. En om stemmen proberen te ronselen bij wat zij als ‘gemeenschappen’ beschouwen. Het zogenaamde ‘communautarisme’, waarbij links mensen in groepen indeelt en ze voortdurend naar de mond praat met zogenaamde ‘redelijke toegevingen’ om religieuze redenen. De hoofddoek dragen achter een loket bijvoorbeeld, onverdoofd dieren slachten, gescheiden zwemuren voor vrouwen in openbare zwembaden of aangepaste maaltijden in scholen. Liberalen willen dat niet. Ze zien mensen als individuen die los van hun afkomst of religie vrij kunnen leven, denken, kiezen en succes mogen hebben.

In het uur dat erop volgde sprak Bouchez verder over de neutraliteit van de staat, het principe waarbij geloofsovertuiging geen plaats heeft in de neutrale werking van de overheid en het personeel. Hij herhaalde zijn pleidooi om meer mensen aan het werk te krijgen, zodat ze hun toekomst in handen kunnen nemen en de overheidsinkomsten kunnen doen groeien voor meer welvaart. Met lagere belastingen en een hoger nettosalaris wil de MR-voorzitter die werkende mensen beter belonen. België is het land met de hoogste belastingen ter wereld. En ook voor belastingen op kapitaal staat ons land in de top 3 van Europa. In de volgende fiscale hervorming hebben we dus geen belastingverschuiving (tax shift) nodig, maar een echte belastingverlaging (tax cut). Niemand mag nog meer dan 50% van zijn inkomsten uit werk afgeven aan de staat.

 

Herbekijk het openingscollege

Herbekijk de reportage van Terzake

Lees de reportage in De Tijd

Lees de reportage in De Standaard

Lees het artikel in De Morgen

Lees het artikel in Het Laatste Nieuws

Lees het artikel in La Libre Belgique

Lees het artikel in Le Soir