Skip to main content

Afkomstig uit Bergen

Senator

Partijvoorzitter

Begin

Alles begon toen ik 20 jaar was. Mijn politiek avontuur startte op het moment waarop ik voor de eerste keer kandidaat was op de gemeentelijke kieslijst in Bergen. Later wezen de leden van de lokale MR-afdeling me aan als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2012. Gedurende twee en een half jaar was ik in Bergen schepen van Financiën, Begroting, Werk, Duurzame Ontwikkeling en Informatica. In november 2014 werd ik volksvertegenwoordiger in het Waalse parlement en bij de Franse Gemeenschap, als vervanger Jacqueline Galant.

Voorzitter van de MR

Niets wees erop dat ik ooit voorzitter van de MR zou worden. Ik groeide op in een bescheiden omgeving, ver van de politiek. Mijn parcours is er een van hard werken, van een tomeloos engagement. Ik wil dat het principe van ‘loon naar werken’ centraal komt te staan in ons beleid, in het beheer van onze partij en in ons samenlevingsproject. Het is een ongelofelijke eer om niet alleen de jongste voorzitter van de Franstalige liberale partij te zijn, maar ook om de eerste voorzitter uit Bergen te zijn. Ik wil de voorzitter van alle Franstalige liberalen zijn, van alle leden, militanten en sympathisanten en van al wie onze waarden deelt.

Mijn levensloop

Ik ben geboren op 23 maart 1986 in Frameries. Mijn ouders Rosalie en Bernard zijn een mooi huwelijk tussen Italië en België. Ik ben de trotse kleinzoon van een mijnwerker en een militair. Ik woonde in Colfontaine en Quaregnon en ging van 1992 tot 1998 naar de lagere school L’école des Canonniers in Bergen. Mijn middelbare studies deed ik in het college Saint Stanislas in Bergen, waar ik in 2004 mijn diploma behaalde. Van jongs af aan was ik gepassioneerd door politiek en debatteren. In de lagere school was ik elk jaar klasverantwoordelijke om de belangen van mijn medestudenten te verdedigen. Ik kwam graag met nieuwe ideeën op de proppen. Het was dus logisch dat ik later rechten zou gaan studeren.

Na een bachelor rechten in Saint Louis met een keuze voor politieke wetenschappen van 2004 tot 2007 behaalde ik twee jaar later een rechtendiploma aan de Université libre de Bruxelles (ULB), in het publiekrecht. Mijn eindwerk onder de leiding van professor Marc Uyttendaele, had als titel « Na de polemiek van de Fortis-affaire: tot waar kan de politieke noodzaak gaan in de schending van de rechtsregels? ». Nadat ik in 2009 mijn diploma had behaald, werd ik in dienst genomen als adviseur bij het kabinet van Didier Reynders, vicepremier en minister van Financiën. In 2010 koos ik ervoor om assistent in de rechten te worden aan de universitaire faculteit Notre-Dame de la Paix in Namen. Een jaar later werd ik verantwoordelijk voor juridische oefeningen aan de UMons (Université Libre de Bruxelles).

In december 2011, na de vorming van de nieuwe federale regering, word ik adviseur bij het kabinet van de vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken. In juli 2016 word ik algemeen afgevaardigde bij het Centre Jean Gol, de studiedienst van de MR. Daar ben ik verantwoordelijk voor de organisatie van debatten in de lokale afdelingen en voor het aanwakkeren van nieuwe ideeën en initiatieven. In maart 2019 benoemt Charles Michel, op dat moment voorzitter van de MR, me tot woordvoerder van de verkiezingscampagne.

Bij de federale verkiezingen van 26 mei 2019 sta ik op de vierde plaats op de federale MR-kieslijst in Henegouwen. Er kleuren 16.522 bolletjes rood achter mijn naam, het op één na hoogste aantal voorkeurstemmen. Na de verkiezingen word ik gecoöpteerd senator. Op 12 juli 2019 leg ik de eed af. In oktober 2019 stel ik me kandidaat als opvolger van MR-voorzitter Charles Michel. Op 28 november verkiezen de partijleden me met 62% van de stemmen als nieuwe partijvoorzitter.

Kort CV

Sinds 29 november 2019

Voorzitter van de MR

Sinds 12 juli 2019

Senator

Sinds 19 april 2016

Gemeenteraadslid in Bergen

maart 2019 - november 2019

Woordvoerder van de verkiezingscampagne van de MR

juli 2016 - maart 2019

Algemeen afgevaardigde bij het Centre Jean Gol

november 2014 – april 2016

Volksvertegenwoordiger van de Franse Gemeenschap

oktober 2014 - april 2016

Volksvertegenwoordiger in het Waals parlement

mei 2012 - april 2016

Schepen in Bergen