Skip to main content

“Wat een betoog!” “Hij zegt precies wat wij denken.” “Dat we dit moeten horen uit de mond van een Franstalige!” “Als hij in Vlaanderen zou opkomen, zou hij verkozen raken”. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez kreeg de handen op elkaar tijdens een debatlunch met Vlaamse ondernemers van zakenclub House of Flanders. In kasteel Sint-Michiels in Sint-Katelijne-Waver gaf hij een bevlogen uiteenzetting over meer werk, minder belastingen en rechtvaardige pensioenen.

 

“België staat in de top 3 van OESO-landen met de hoogste belastingdruk, zowel voor arbeid als voor kapitaal”, stak Georges-Louis Bouchez van wal. “Het overheidsbeslag, het aandeel overheidsuitgaven ten opzichte van het bruto binnenlands product, bedraagt 55%. Op dit moment is het begrotingstekort 33 miljard. De overheid moet veel efficiënter worden met minder uitgaven. En er moeten vooral veel meer mensen aan het werk, zodat de belastingen naar beneden kunnen om meer netto te geven. Alleen zo zal ons land ook zijn deficiet en zijn staatsschuld kunnen afbouwen.”

Drie cijfers hangen altijd met elkaar samen: de belastingdruk, de werkzaamheidsgraad en het begrotingstekort. Ons land heeft met 72% (het gemiddelde in de EU is 75%) een te lage werkzaamheidsgraad. Daardoor worden mensen die werken te hoog belast om de uitkeringen van werklozen en langdurig zieken en om andere overheidsuitgaven te betalen. De hoge (sociale) uitgaven en de te lage werkzaamheidsgraad met minder inkomsten liggen aan de basis van het Belgische begrotingstekort, dat het hoogste van de Europese Unie is.

Hoe de belastingdruk verlagen? Door efficiënter om te gaan met overheidsmiddelen. Minder en beter uitgeven dus. “En door naar 80% werkzaamheidsgraad te gaan, zoals in buurlanden Nederland en Duitsland. Dat zou de staat elk jaar 26 miljard directe en 40 miljard totale inkomsten opleveren dankzij alle terugverdieneffecten. Als je weet dat de personenbelasting goed is voor ongeveer 50 miljard, kun je met een hogere werkzaamheidsgraad een serieuze belastingverlaging doorvoeren”, aldus de MR-voorzitter.

“Er staan 140.000 vacatures voor knelpuntberoepen open in 125 verschillende jobs. Een groot deel van die functies vergt zelfs geen hoge kwalificaties of een lange opleiding. De horeca en de bouwsector smeken om werkkrachten. Bus- of vrachtwagenchauffeurs vinden direct werk”, vertelt Bouchez. “In mijn regio Bergen zit de helft van de min-25-jarigen zonder job. Ze zijn geen slachtoffers van de maatschappij, zoals de PS hun wil laten geloven, puur om hen afhankelijk te houden. De typische conservatieve vakbonds- en ziekenfondsmentaliteit moet eruit. Wie kan werken, moet werken. Het maakt mensen onafhankelijk. Werk is het beste sociale beleid.”

 

“Wie twee jaar werkloos is, verliest de uitkering. En wie ze wil behouden, moet gemeenschapsdienst doen.”

 

In Vlaanderen is de werkzaamheidsgraad 76%. De grootste achterstand moet dus worden ingehaald in Wallonië, waar maar 64% van de actieve bevolking werkt, en in Brussel, waar het cijfer nog lager ligt met 62%. Voor de MR moeten er sterke maatregelen komen om mensen aan het werk te zetten. “Wie twee jaar werkloos is, verliest de uitkering. En wie ze wil behouden, moet gemeenschapsdienst doen. Bovendien moet er een plafond komen op de sociale voordelen die werklozen bovenop hun uitkering krijgen”, stelt GLB voor. “Want wie een werkloosheidsuitkering of leefloon combineert met een sociale woning, een sociaal energie- en telecomtarief, gratis openbaar vervoer, crèche, medicijnen en voeding heeft aan het einde van de maand evenveel als iemand die gaat werken voor 2.000 of 2.500 euro. Dat is niet rechtvaardig. Solidariteit moet geen carrière worden. Het verschil tussen werken en niet werken moet daarom veel groter worden. Met een bovengrens op de sociale voordelen voor steuntrekkers en met een serieuze lastenverlaging op arbeid.”

Wie werkt, moet altijd meer krijgen. MR is er voor al wie elke dag moeite doet voor zichzelf en voor anderen. Alleen door meer mensen aan het werk te zetten, zullen we onze pensioenen kunnen blijven betalen. De pensioenuitgaven stijgen nu elk jaar met 1 miljard euro. Dat is onhoudbaar. MR wil één pensioenregime waarbij de pensioenen worden gelijkgeschakeld. “Een gewerkt uur moet een gewerkt uur zijn. Of je nu werknemer, zelfstandige of ambtenaar bent”, besluit Bouchez.