Ik zeg het al sinds mijn aantreden als voorzitter van de MR. Ons land heeft een strategische mix nodig van hernieuwbare en kernenergie. Om onze bevoorradingszekerheid te waarborgen, om de elektriciteitsprijs te drukken, om energie-onafhankelijk te zijn en om de CO2-uitstoot terug te dringen. We moeten dus vijf kernreactoren openhouden en zelfs nieuwe kerncentrales bouwen. Tegelijk moet België een strategische gasvoorraad aanleggen om te tonen dat het verder kan.
Kernreactor Doel 3 mag niet worden ontmanteld en moet zo snel mogelijk worden heropgestart. Ik sta dus achter minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, die aan het FANC heeft gevraagd onder welke voorwaarden Doel 3 kan worden verlengd. Ze heeft haar werk gedaan, in tegenstelling tot minister van Energie Tinne Van der Straeten. Is de minister van Energie het regeerakkoord nagekomen door van bij het begin te onderzoeken hoe we de reactoren Doel 4 en Tihange 3 langer konden openhouden in het geval de kernuitstap niet kon doorgaan? Neen. Hebben we al een tekst gezien om de zogenaamde ‘overwinsten’ van de energieproducenten terug te geven aan de consumenten? Neen. Is de gasprijs intussen geblokkeerd? Neen.
Een directe korting op de factuur van iedereen
De MR wil een tijdelijke crisisbijdrage van de energieproducenten invoeren om een directe korting op de factuur van iedereen te geven. Van iedereen. Dat is een snelle en efficiënte oplossing die juridisch standhoudt. In tegenstelling tot de groenen, wil de MR niet alleen een crisisbijdrage van de kernenergieproducenten, maar ook van de producenten van hernieuwbare energie. De reden is simpel: hun kosten voor de productie van hun elektriciteit zijn veel keer lager dan de verkoopprijs van hun elektriciteit aan de consument. Met haar verhaal over ‘nucleaire overwinsten afromen’ bewijst de minister van Energie één ding: dat de MR gelijk heeft dat we zoveel mogelijk kerncentrales nodig hebben.
Kernenergie stoot minder CO2 uit dan windenergie. De ecologisten willen nu, net als de MR, de elektriciteitsprijs loskoppelen van de gasprijs. Zo kan de elektriciteitsprijs dalen, zeker in ons land waar 50% van de elektriciteit wordt opgewekt met kernenergie en 15% met hernieuwbare energie. Maar tegelijkertijd willen de groenen onze elektriciteit duurder opwekken met duur en onzeker buitenlands gas in nieuwe gascentrales die miljoenen tonnen CO2 zullen uitstoten. Wie begrijpt die contradictie? En hoe gaan de groenen van mensen blijven eisen om minder gas of huisbrandolie te verbruiken, minder met de auto te rijden en minder het vliegtuig te nemen terwijl ze zelf gascentrales willen bouwen die echte CO2-fabrieken zijn?
Er zitten geen scheurtjes in onze kerncentrales
Ik wil een schandelijke leugen de wereld uit helpen. Er zitten geen scheurtjes in onze kerncentrales, er zijn geen ‘scheurtjesreactoren’. Het gaat om microwaterstofbelletjes, die niet zijn geëvolueerd en die niet gevaarlijk zijn. Als onze kernreactoren zo gevaarlijk zouden zijn, waarom heeft minister Van der Straeten ze dan niet meteen laten stilleggen? Waarom is de reactor Tihange 2 dan nog open? Dat zou toch totaal onverantwoord zijn? Die microwaterstofbelletjes zijn er al tien jaar. Verkeren we dan al een decennium in een acute situatie? De bevolking bang willen maken met zulke onware doemverhalen is n’importe quoi.
Een strategische mix van hernieuwbare en kernenergie dus. Maar de energie van de windmolens op zee moet wel over land in de huiskamers en in de bedrijven geraken. Daarom hebben we zo snel mogelijk de hoogspanningslijnen Ventilus in Vlaanderen en Boucle du Hainaut in Wallonië nodig. Iedereen zal politieke daadkracht moeten tonen. De Boucle du Hainaut loopt door mijn kieskring. We zullen mensen moeten onteigenen en hun een juiste schadevergoeding moeten geven om die hoogspanningsnetten te kunnen aanleggen. In het belang van iedereen, in het belang van ons land.
Ons elektriciteitsverbruik zal de komende 15 jaar met 35% tot 50% toenemen. Door de groeiende elektrificatie in de industrie en in ons dagelijks leven. Warmtepompen, elektrische wagens. We moeten dus dringend ons elektriciteitsnetwerk versterken. Want het heeft geen zin om zonnepanelen te leggen als ze in de zomermaanden worden afgeschakeld omdat het net de aanvoer van elektriciteit niet aankan. Met de overproductie kan waterstof worden geproduceerd.
De soberheid die de groenen prediken, verarmt de middenklasse
Het energiedossier wordt slecht beheerd door de dogma’s van de groenen. En deze energiecrisis bewijst het failliet van het groene energiemodel: een systeem met dure fossiele brandstoffen om mensen minder te doen verbruiken. Alleen zijn er nu nog niet genoeg alternatieven. Betaalbare alternatieven voor iedereen. Wie kan of wil er trouwens zomaar minder gaan verbruiken? De meeste mensen verwarmen met gas of mazout. Hoeveel werknemers gaan er niet met de auto naar hun fabriek of kantoor, omdat ze geen andere keuze hebben? Hoeveel ouders brengen kun kinderen niet met de auto naar de crèche of school, omdat ze geen andere keuze hebben? Het groene model van dure brandstoffen, opgelegde soberheid (minder consumeren, minder verplaatsen, minder reizen, minder uitgeven) en economische inkrimping (met minder jobs) staat gelijk aan de verarming van de middenklasse. Het vermindert de individuele rijkdom van alle mensen die elke dag moeite doen voor zichzelf en voor anderen.
Energie is de basis van ons welzijn, onze welvaart, onze vooruitgang. Het is niet normaal dat we in een geciviliseerd land onze verwarming lager moeten zetten uit angst voor de factuur. Met de MR zal ik de komende weken en maanden blijven vechten voor onze bevoorradingszekerheid, voor een directe korting op de energiefactuur voor iedereen en voor een maximale energie-onafhankelijkheid van andere landen. Te beginnen met een goed akkoord met Engie over de verlenging van onze kerncentrales.