Skip to main content
Nieuws

“Meer mensen aan het werk om iedereen meer netto te geven”

By 7 juni 2023No Comments

Het is onrechtvaardig dat mensen die kunnen werken dat niet doen. Daardoor betaalt wie wel werkt te hoge belastingen om de uitkeringen te betalen van wie niet wil werken. “Om die onrechtvaardigheid de wereld uit te helpen, dient de MR een wetsvoorstel in om de werkloosheidsuitkering af te schaffen na 2 jaar”, zegt voorzitter Georges-Louis Bouchez. “Want wie kan werken, moet werken. Werk is het beste sociale beleid.”

Links wil altijd maar meer belasten: taks, taks, taks. Maar het probleem in België is niet dat er te weinig belastingen zijn. Er zijn gewoon niet genoeg mensen aan het werk. “Ons land staat in de top 5 van EU-landen met de laagste werkzaamheidsgraad. Dat is niet alleen slecht voor de mensen die niet werken en daardoor niet vooruit kunnen gaan, maar ook voor al wie wel werkt en voor de begrotingstoestand van ons land. Want hoe minder mensen er werken, hoe minder inkomsten de overheid heeft en hoe meer uitgaven ze moet doen om de uitkeringen te betalen. Daardoor betalen werkende mensen te hoge belastingen”, legt Georges-Louis Bouchez de kern van het probleem uit. “Met meer mensen aan het werk kunnen we iedereen meer netto geven.”

In Nederland en Duitsland werkt meer dan 80% van de actieve beroepsbevolking. “Een werkzaamheidsgraad van 80% zou de staat elk jaar 24 miljard directe en 40 miljard totale inkomsten opleveren dankzij alle terugverdieneffecten. Als je weet dat de personenbelasting goed is voor ongeveer 50 miljard, kun je met meer mensen aan het werk een serieuze belastingverlaging doorvoeren”, besluit de MR-voorzitter. Een fiscale hervorming moet daarvoor altijd gepaard gaan met een hervorming van de arbeidsmarkt.

De sociaaleconomische visie van de MR in één zin? Meer mensen aan het werk en minder overheidsuitgaven voor lagere belastingen, meer netto en een betere begroting! De Mouvement Réformateur is de échte partij van al wie werkt, wil werken of heeft gewerkt.

Lees het interview in Het Laatste Nieuws hier

Bent u het met ons eens en wilt u lid worden van de MR en ons politiek project steunen? https://www.mr.be/adhesion/