“Mensen die werken betalen veel te veel belastingen om de uitkeringen te financieren van zij die niet willen werken. Dat is de échte fiscale onrechtvaardigheid.” Voor MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez moeten meer mensen aan het werk en moet het pensioensysteem worden hervormd om de belastingen te kunnen verlagen. “En onze boodschappenrekening, die moet naar beneden!”

België staat in de top 3 van OESO-landen met de hoogste belastingdruk, zowel op werk als op kapitaal. Een fiscale hervorming kan voor de MR alleen maar gebeuren als de belastingen worden verlaagd en als we tegelijk de arbeidsmarkt en de pensioenen hervormen. “In het fiscale plan van de minister van Financiën staan er een aantal belastingenverhogingen waar we een groot probleem mee hebben: de verhoging van de effectentaks bijvoorbeeld. Maar vooral, de verhoging van de btw op vlees, vis en zuivelproducten. Met de hoge prijzen die we vandaag kennen, moet de factuur van onze winkelkar net naar beneden”, zegt Georges-Louis Bouchez. “We kunnen de btw-tarieven herzien, maar niet de belastingen op basisproducten verhogen. We willen de mensen niet in hun dagelijkse uitgaven raken.”

Minister Vincent Van Peteghem (CD&V) is natuurlijk niet verantwoordelijk voor de randvoorwaarden, weet GLB. “Werk en pensioenen zijn bevoegdheden van PS-ministers. Wil de PS een hervorming of blijft ze alles blokkeren? Het succes van een fiscale hervorming zal dus van de Franstalige socialisten afhangen.”

Geen verhoging van de effectentaks

Er zal met de MR ook geen verdubbeling van de effectentaks komen. “Het probleem in ons land is dat er te weinig mensen werken en dat de overheidsuitgaven te hoog zijn, niet dat er te weinig belastingen zijn. Geen verhoging van de effectentaks dus. Dat was trouwens zo afgesproken bij de vorming van de regering”, herhaalt Bouchez.

Hoe de belastingdruk dan verlagen? “Door efficiënter om te gaan met overheidsmiddelen. De staat moet minder en beter uitgeven. En door naar 80% werkzaamheidsgraad te gaan, zoals in buurlanden Nederland en Duitsland. Dat zou de staatskas elk jaar 26 miljard directe en 40 miljard totale inkomsten opleveren dankzij alle terugverdieneffecten. Als je weet dat de personenbelasting goed is voor ongeveer 50 miljard, kun je met meer mensen aan het werk een serieuze belastingverlaging doorvoeren.”

“De MR wil een fiscale hervorming”, besluit de MR-voorzitter. “Fiscaliteit moet dienen om mensen die werken te belonen. In een zo’n hervorming zullen de lasten op arbeid dus altijd naar beneden moeten. Want wie werkt, moet altijd meer krijgen.”

Herbekijk het interview in Villa Politica