“Aan het einde van mijn mandaat bij de MR wil ik niet dat ik tegen mezelf moet zeggen dat ik zaken had kunnen veranderen, maar dat ik uit lafheid niets heb gezegd gewoon om mijn plaats te kunnen behouden.” De MR-voorzitter was deze week opnieuw te gast op de Vlaamse televisie. Hij counterde er het vaak gespeelde muziekje dat hij de regering stokken in de wielen zou steken en hij wees het confederalisme van N-VA voorzitter Bart De Wever af.

“Het probleem is dat loyauteit aan de regering wordt verward met de mogelijkheid voor een politicus om nog de waarheid te zeggen en om problemen met de vinger te wijzen. Loyauteit betekent dat je akkoord gaat met wat je samen hebt beslist. Maar het is niet omdat je in een regering zit, dat je niet kunt zeggen dat er in ons land geen uitdagingen zijn. Het probleem is dat de traditionele politieke partijen dachten dat ze in naam van de loyauteit niets meer in vraag mochten stellen. Resultaat: het Vlaams Belang en PTB scheren hoge toppen. Want mensen vinden dat de traditionele partijen onzin uitkramen. Het is mijn job om aan te pakken wat niet goed gaat. Daarvoor moet ik eerst een diagnose stellen om meteen voorstellen te doen om het probleem te regelen.”

Georges-Louis Bouchez weerlegde ook de verklaringen van Bart De Wever (N-VA) over “confederalisme of niets in 2024”. “Politiek is wiskunde, en vandaag is er bijna niemand in de Belgische politiek te vinden die het confederalisme verdedigt, zelfs niet in Vlaanderen”, pareerde GLB in het programma De Zevende Dag. “Meneer De Wever moet ernstig zijn: ofwel zegt hij dat hij confederalisme wil, maar ik denk dat hij daarvoor geen meerderheid heeft, ofwel zegt hij dat hij een regering wil vormen die rechts is op sociaaleconomische thema’s. Het is logisch dat de linkse partijen meerderheden proberen te krijgen aan de linkerkant. Zo ook voor rechtse partijen, die rechtse meerderheden proberen te krijgen.”

Herbekijk het gesprek in De Tafel van Vier hier

Herbekijk het interview in De Zevende Dag hier

Lees het artikel op HLN hier